7187

Якісних мінусовок

Продати мінусовку

Гурт Фрістайл

Новини

Датою утворення групи «Фрістайл» - вважається ніч з 7 на 8 листопада 1988 року. Саме тоді учасники колективу «Вищий пілотаж», який працював у програмі тодішнього кумира стадіонів і палаців спорту Михайла Муромова «Яблоки на снегу», прийняли рішення розпочати власний проект і шляхом голосування (!) Обрали назву «Фрістайл». «Вільний стиль» - це поєднання здавалося наповненим величезним сенсом, оскільки питання про музичні стилі, в якому треба буде працювати, не піднімалося: як то кажуть, всі стилі гарні крім нудного (забігаючи наперед, зазначимо, що шістнадцятирічний термін існування групи це підтверджує: в музиці «Фрістайлу» можна знайти елементи «диско», року, фолку, і навіть джазові обороти). Крім того, на дворі був 1988 рік - розпал «перебудови», - і слово «свобода» теж мало певний підтекст. Отже, рішення прийнято, і в кінці листопада в м. Полтава почався запис першого магнітоальбому новоспеченої групи.

Чому в Полтаві? Тут треба провести невеликий екскурс в історію. У вісімдесятих роках на одному з оборонних заводів Полтави процвітали два, як тоді було прийнято говорити, «вокально-інструментальних ансамблі»: чисто чоловічий (він називався «Постскриптум» і тяжів до фанку і джаз-року, не забуваючи при цьому віддавати належне традиційному мелодизму ) і чисто жіночий (називався «Олімпія»; в складі були дійсно одні дівчата, грали на всіх інструментах, і досить непогано). Керував обома колективами Анатолій РОЗАНОВ. Грали вони, отримували призи на численних оглядах і конкурсах, були улюбленцями міської молоді. Невідомо, чим би це все закінчилося, якби в початку 1987 року не розпався ансамбль «Фестиваль» - був такий колектив, записував музику Максима Дунаєвського до різних фільмів, від «Трьох мушкетерів» до «Ах, водевіль ...», і багато працював на концертах, настільки багато, що за десять років учасники його так набридли один одному, що вирішили розбігтися на дві половини. Обом половинам була потрібна «молода кров», а оскільки всі учасники «Фестивалю» - полтавці, цю молоду кров вони знайшли тут, на батьківщині, і запропонували Анатолію Розанову з товаришами спільну роботу (до речі, в свій час Розанов вспів трішки попрацювати і з «фестивалем »). «Спів-товаришами» були Сергій КУЗНЕЦОВ (клавішні), Сергій ГАНЖА (гітара, вокал) і Ніна Кірсо (вокал). Спочатку була Красноярська філармонія, потім Алтайська ... Виявилося, що такий спільний проект спочатку був приречений: надто різні музичні пристрасті були у «фестівальців» і у «розановців». Як кажуть, «в один віз впрягти неможна коня і трепетну лань ...». У результаті - «розлучення по-тихому», і «РОЗАНІВКА» частина виявилася в програмі Михайла Муромова - пересидіти, озирнутися, піднабратися досвіду виступів на великих майданчиках (а в той час, мало хто міг з ним зрівнятися за кількістю концертів та їх відвідуваності). Але треба згадати, що по дорозі від самодіяльності до «Яблук ...», в місті Норильську була одна зустріч з розряду якщо не «доленосних», то, принаймні, неординарних. Виступаючи в одній програмі з молдавським ансамблем «Орізонт», хлопці тісно зійшлися з двома його учасниками - гітаристом Володимиром Ковальовим і співаком Анатолієм КІРЕЄВИМ, які «перейнялися ідеями» Анатолія Розанова і незабаром влилися в його колектив. У Москві до хлопців приєднався клавішник і аранжувальник Олександр БІЛИЙ (Кулігіну). Ось в такому вигляді (А. Розанов, А. Кірєєв, В. Ковальов, С. Ганжа, С. Кузнєцов, Н. Кірсо і А. Білий) і приступила група «Фрістайл» до запису свого першого альбому.

До Нового року було готове вже вісім пісень, коли групу «Фестиваль» (точніше, її оновлений рок-варіант, що базувався на другій половині розколотого колективу) покинув її тодішній соліст Вадим КАЗАЧЕНКО, теж полтавець. По старій пам'яті Вадим прийшов на студію, де в цей час записувався «Фрістайл», поцікавитися, як іде запис, чи немає нових цікавих пісень (він якраз збирався попрацювати в одному з московських ресторанів). Якраз до цього часу Анатолієм Розановим і Сергієм Кузнєцовим було написано чотири пісні в дещо іншій стилістиці, ніж та, що була придатною для Анатолія Кірєєва, що мав «мужній» баритон «a la Том Джонс», і автори мучилися питанням, хто б міг їх виконати в більш молодіжній манері. Голос Вадима припав як не можна до речі. Пісні були записані, і стало ясно, що ставку треба робити саме на таке звучання. На жаль, Олександр Білий не погодився з цим і повернувся в Москву. На його місце був прийнятий ще один полтавець, клавішник Анатолій СТОВПІВ. І, нарешті, для того, щоб концертні виступи виглядали більш видовищно, в групі з'явився барабанщик Олександр НАЛИВАЙКО (до цього часу барабанщика довгий час не було взагалі, група працювала з ритм-машинкою).

Як би там не було, альбом був створений і відправлений до Москви на одну із тиражних студій для «розкрутки». Минуло якихось два місяці, і пісні стали популярними: їх із задоволенням слухала без перебільшення вся країна, правда, не знаючи при цьому, хто виконавець.

Приблизно в цей же час від Михайла Муромова йде його менеджер, або, як тоді було прийнято говорити, «директор», Рафаель Мазитов - людина, що знає про концертну діяльність не з чуток (він працював адміністратором ще у Рената Ібрагімова та інших корифеїв радянської естради, керував групою «Орфей»). Він запропонував співпрацю і, користуючись своїми знайомствами, «організував» ряд концертів в східній частині СРСР - Казахстан, Алтайський край і тд. Перший концерт групи «Фрістайл» відбувся 10 травня 1989 року в Барнаулі. А далі - пішло-поїхало. Довгий час регіональні адміністратори-імпресаріо називали «Фрістайл» «командою третього дня», маючи на увазі, що, через нестачу інформації, на перші один-два концерти в тому чи іншому місті приходили в основному глядачі, які «ходять на всіх» . За день-другий по місту розносилися чутки, йшли розмови типу «так це ж ті самі ...», і на третій-четвертий концерти квитків було вже не дістати.

Такі тоді були методи проведення концертної діяльності. ТВ і газети були державними, молодіжні музичні ТВ-програми ще тільки набирали силу, і перше ТВ-виступ «Фрістайл» відбулося лише влітку 1990 року в програмі «50 на 50» з піснею «Жолтые розы». Приблизно в цей же час на екрани виходить художній фільм «Дій, Маня!», В одному з епізодів якого звучить пісня групи «Фрістайл» «О черных и красных розах».

Влітку 1990 року з «Фрістайлу» йде Олександр Наливайко, і його місце займає барабанщик Вадим МЕДВЕДЄВ (екс- «Атракціон»). У групі з'являється штатний аранжувальник Володимир Кощий, вже встиг на той час зарекомендувати себе роботою над платівкою В. П. Преснякова-старшого «Гороскоп». У музиці «Фрістайлу» з'явилися нові фарби, почала формуватися власна студія звукозапису. У 1991 році директором групи стає ведучий телепрограми «Рок-урок» Володимир МАЛЬЦЕВ.

У 1989-1991 роках в концертних програмах групи «Фрістайл» брала участь створена при студії «Фрістайл» жіноча група «Чарівні сни» у складі: Олена Білявська (барабани, вокал), Діана МОХОВА (клавішні, вокал), Саулі Ібрашева (клавішні) , Світлана НЕБЕСНА (гітара, вокал), Інна Стеганцова (клавішні), Вікторія ЛИТВИНЕНКО (клавішні), Анжела БАБИЧ (вокал). Пісні у їх виконанні звучали в другому і третьому магнітоальбомах групи «Фрістайл». Також довгий час в програмах «Фрістайл» окремими номерами брали участь співак і композитор Андрій Місін, співак і композитор Михайло Пахманов, пародист В'ячеслав ЖІМАНОВ, конферансьє Володимир Лєтова, Анатолій ДЕНИСОВ та Володимир МАЛЬЦЕВ.

Наприкінці 1990 року групу покинув її перший соліст Анатолій Кірєєв. Він провів кілька сольних турів і незабаром виїхав до США, де досить-таки успішно виступає в російськомовних ресторанах - там його голос і манера виявилися вельми доречними. Час від часу він телефонує до колишніх друзів із групи «Фрістайл» та тепло згадує про спільну роботу ...

Протягом 1989-1991 років група «Фрістайл» випустила чотири магнітоальбоми (тоді про CD тільки розмови ходили), об'їздила майже весь Радянський Союз вздовж і впоперек, побувала в США, знімалася на ТБ в самих різних програмах. Вадима Казаченко виганяють з «Фрістайл» на «вільні хліби» він починає займатися сольною кар'єрою.

Було прийнято рішення писати пісні в розрахунку на Ніну Кірсо. Одночасно учасники групи зайнялися активними пошуками нового соліста, оскільки до чоловічих пісень в репертуарі шанувальники вже встигли звикнути, і не хотілося їх розчаровувати. Так в групі «Фрістайл» з'явився Сергій Дубровін. В цей період з групою працює новий директор Ростислав САВИЧЕВ. А з 1995 року група починає співпрацювати з Українським центром мистецтв в Москві (гендиректор Федір Полянин).

Йшов час. Анатолій Столбов виїхав з родиною до Ізраїлю, Вадим Медведєв після однієї з гастрольних поїздок залишився в ФРН, і до початку 2000 року склад групи виглядав так: на сцені - Ніна Кірсо, Сергій Ганжа, Сергій Дубровін і Сергій Кузнецов; в залі за звукорежисерським пультом - Юрій ТРІРОГ; в студії працюють аранжувальники Сергій Буряк та Сергій Північ. Продюсером, композитором, студійним звукорежисером і керівником групи «Фрістайл» як і раніше залишається її творець Анатолій Розанов. Влітку 2001 року Сергій Дубровін пішов з групи. Його на короткий час (по березень 2002 року) ненадовго замінив Сергій В'язовський.

У 1995 році фірма «Jeff Records» випустила чотири CD c піснями перших чотирьох альбомів «Фрістайл», і всі наступні альбоми виходять вже на CD.

Активно працює і студія «Фрістайл». За цей час Анатолієм Розановим був написаний і спродюсований ряд пісень для Фелікса ЦАРІКАТІ (у тому числі «Жінка в блакитному»), Світлани Лазарєвої (в тому числі «Тільняшка» і «Лавочка»), і звичайно ж супершлягер групи «Фрістайл» - пісня «Ах, какая женщина!» (Сергій Дубровін), що стала лауреатом ТВ-фестивалю «Пісня-96» і постійним номером всіх вітальних регіональних ТБ і радіопрограм останніх років.

Дев'ятий за рахунком альбом групи вийшов в 2001 році. Пісні стали більш молодіжно-дискотечними, але залишилися такими ж мелодійними, змістовними і знайомими, улюбленими як старими, так і новими шанувальниками. А «Фрістайл» приступив до роботи над новими піснями. У листопаді 2009 року видавництвом "КВАДРО-ДИСК" видано ювілейний МП3 збірка пісень композитора Анатолія Розанова у виконанні гурту "ФРІСТАЙЛ" в який увійшло 80 творів групи різних років (в т. ч. Зовсім нові і перероблені старі хіти групи "ФРИСТАЙЛ"). Солісти групи НІНА Кірсо і СЕРГІЙ КУЗНЄЦОВ продовжують плідно працювати на концертах і записують в студії нові пісні, а телевізійні програми Росії, України і Білорусії запрошують групу на зйомки в нових програмах з новими і старими хітами ..

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Запросити друга