7187

Якісних мінусовок

Продати мінусовку

Що таке семпл?

Цікаво знати?
Володимир
Семпл (англ. sample) — відрізок аудіо-інформації, вирізаний або записаний з якого-небудь існуючого джерела — наприклад, звук акустичного музичного інструменту, звук техногенного чи природного походження, звук, вирізаний з наявної аудіокомпозиції чи відеофільму тощо. Семпли використовують для створення нового звучання або створення впізнаваних елементів композиції.
Пристрій для запису, редагування та відтворення семплів називається семплером. Дієслівна форма терміну «семпл» — семплувати — означає робити запис семплу.
Види семплів
Записаний семпл може бути редагованим, відтвореним, або відтвореним продовжено (т.зв. «луп»).
До типів семплів відносяться:
Лу́пи (Loops). Партії барабанів багатьох сучасних записів в реальності є множиною коротких семплів ударів. Існує багато бібліотек таких семплів, вони ліцензовані таким чином, що користувач може використовувати їх безкоштовно. Такі бібліотеки можуть бути завантажені в семплера. Лупи можуть використовуватися не тільки в партії барабанів. В деяких композиціях використовуються остинато, що створюється, як лупи інших музичних інструментів.
Семпли музичних інструментів. Іноді семпл являє собою фразу, зіграну на акуситчному інструменті. Семплери здатні відтворити таку музичну фразу від будь-якої ноти. Такі семпли використовуються в багатьох семплах. Існують професійні бібліотеки такого роду семплів, які записуються в спеціалізованих студіях, для чого запрошуються музиканти-інструменталісти високого гатунку.
Ресемпловані звукові доріжки, створені на робочій станції. Для збереження поліфонії, в деяких випадках можна записати декілька звукових доріжок (напр. доріжки фортепіано, струнних, та голосу) як єдиний семпл. Це дозволяє вивільнити додаткові ресурси інструменту для генерації додаткових звукових елементів.
Семпли записів. В ряді музичних напрямків поширеним прийомом є семплування фрази з відомого запису і використання її як елементу композиції.
Семпли вимовленого слова взяті з кіно, ТВ, та інших немузичних медіа, звичайно застосовувані для гумористичного ефекту або ефекту середовища.
Звуки, немузичні в традиційному розумінні — ані мелодичні, ані перкусивні — однак корисні своїм особливим тембром або емоційним наповненням. Найпоширеніші приклади — сирени, клаксони, постріл рушниці, спів птахів тощо.
Завжди радий поспілкуватися.
Перейти на форум:
Швидка відповідь
У вас немає прав, для участі на форумі.

Новини форуму

Запросити друга